BREAKING

Τίρανα: Βόλτες, πάρκα, νεολαία και ρετρό διάθεση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας

Ένας προορισμός για όλο το χρόνο, με καλή νυχτερινή ζωή και εικόνες από μία άλλη εποχή
 



Πώς θα πάτε
Μπορείτε να προτιμήσετε τις 2 απευθείας πτήσεις της Οlympic Air (www.olympicair.gr). Η πρωινή πτήση φαίνεται να είναι «σχεδιασμένη» για τους πολλούς Έλληνες που δουλεύουν στην πόλη, καθώς αναχωρεί από το Ελευθέριος Βενιζέλος στις 7:30. Η απογευματινή δε είναι ότι πρέπει για να φτάσετε εγκαίρως στην πόλη για ...
δείπνο και μετά για ποτό.
Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε οδικώς με τα διάφορα ΚΤΕΛ που ξεκινούν από το κέντρο της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί 14 ώρες περίπου και είναι πάρα πολύ οικονομικό.
Τι θα δείτε
  • Sheshi Skënderbej Περπατήστε στην κεντρική πλατεία της πόλης στη μέση της οποίας βρίσκεται το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Σκεντέρμπεϊ. Η πλατεία είναι προσβάσιμη μόνο από μέσα μαζικής μεταφοράς και πεζούς, ενώ το εντυπωσιακό σιντριβάνι και τα κρατικά κτίρια με τις Ιταλικές επιρροές, δεσπόζουν στον χώρο, τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.
  • Επισκεφτείτε τον πύργο του ρολογιού, πάλι στην πλατεία Σκεντέρμπει, ένα κτίσμα ορόσημο για την πόλη. Χτισμένο το 1820 είναι από τα λίγα διατηρημένα παλιά κτίρια και δίπλα του, θα βρείτε το Μουσείο για τους Πύργους Ρολογιών της χώρας, ένα υπέροχο κτίσμα, με εκθέματα αφιερωμένα σε όλους τους πύργους της χώρας.
  • Δείτε το τζαμί του Et’hem Bey, το οποίο χρειάστηκε 28 ολόκληρα χρόνια να χτιστεί, αλλά και τον νέο εντυπωσιακό ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Παναγίας.
  • Επισκεφτείτε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που βρίσκεται πάλι στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ (Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας). Το κτίριο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο καθώς κοσμείται από ένα τεράστιο μωσαϊκό στην είσοδό του. Τα εκθέματα ποικίλουν από τους αρχαίους χρόνους έως και την εποχή του καθεστώτος Χότζα. Κατά τις ταραχές της δεκαετίας του 1990 το μουσείο είχε λεηλατηθεί εκτενώς, χωρίς όμως πια να στερείται ενδιαφέροντος.

  • Κάντε μία μεγάλη βόλτα με τα πόδια στην πόλη, παρατηρώντας τα κρατικά κτίρια ή τα μεγάλα πάρκα, κυρίως στην περιοχή της πόλης που ήταν οι αξιωματούχοι του πρώην καθεστώτος. Απολαύστε τις πολύχρωμες προσόψεις και τα μεγάλα κόκκινα λάβαρα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
  • Κάντε την γνωστή σας «μπαρότσαρκα» στα μπαράκια, τα καφέ και τις μπυραρίες όπου μαζεύεται η νέα γενιά της πόλης. Θα αντικρίσετε trendy φυσιογνωμίες αλλά και θα απολαύστε μπύρες και καφέ σε εξαιρετικές τιμές!


Μάθε!
Τα Τίρανα θεμελιώθηκαν από τον Sulejman Pasha Bargjini το 1620. Τα πρώτα κτίρια που χτίστηκαν ήταν ένα τζαμί, ένα αρτοποιείο και έναν χαμάμ.
Μάθε!
Τα Τίρανα είναι μία πόλη που διαθέτει Όπερα! (κάτι για το οποίο η Αθήνα ακόμα πασχίζει)

Μάθε!
Υπάρχει ένα εστιατόριο στον 16ο όροφο του ουρανοξύστη Sky Tower. Ανεβείτε εκεί για ένα gourmet δείπνο ή γεύμα και απολαύστε την θέα της πόλης με μοναδικό τρόπο. (Το σέρβις γίνεται και στα Ελληνικά). Το εστιατόριο είναι Ιταλικό και συνιστούμε ανεπιφύλακτα το φρέσκο καλαμάρι με μελάνι σουπιάς.

Μάθε!
Τόσο το φαγητό όσο και το ποτό είναι αρκετά οικονομικά στα Τίρανα. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί. Μία βασική διαδρομή μέσα στην πόλη θα σας κοστίσει 500 λεκ, δηλαδή, περίπου 4,5 ευρώ
Χρήσιμα links
www.wikitravel.org/en/Tirana#b
www.lonelyplanet.com/albania/tirana
www.tirana-airport.com.al/
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT