BREAKING

Κύπρος: Έχασε το μάτι του ο οπαδός - Οι ανακοινώσεις ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ

Τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ στοίχησαν τελικά το ένα μάτι σε οπαδό της λευκωσιάτικης ομάδας. Ο λόγος για 27χρονο φίλαθλο ο οποίος χτυπήθηκε με πέτρα στο μάτι ενώ περνούσε από το σημείο...
με αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σωθεί το μάτι του. Δεύτερο άτομο, μέλος της Αστυνομίας νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση, ενώ έχει υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση.


Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό, ο άτυχος 27χρονος ενώ περνούσε από το σημείο των επεισοδίων με όχημα, στο οποίο επέβαινε και ο πατέρας του, δέχθηκε πέτρα, η οποία έσπασε το τζάμι του οχήματος και τον τραυμάτισε στην περιοχή του ματιού. Το τραύμα ήταν τόσο σοβαρό ώστε ο νεαρός να χάσει το μάτι του. Ο νεαρός φέρει και άλλα τράυματα στο πρόσωπο από την πέτρα που δέχθηκε. 


Στην διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 15 οπαδοί των δύο ομάδων και έξι αστυνομικοί.

Σε σχέση με τα θλιβερά επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, μια ώρα πριν από το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στον κυκλικό κόμβο κοντά στο ΓΣΠ, οι Αρχές συνέλαβαν δέκα άτομα, ενώ επίκεινται και άλλες συλλήψεις.

Τα έκτροπα προκλήθηκαν όταν εκατοντάδες οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ συναντήθηκαν στην περιοχή και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρήψη κροτίδων. Τα όσα εκτυλίχθηκαν θύμιζαν σκηνές πολέμου. Ο αυτοικινητόδρομος έκλεισε και η ΜΜΑΔ έκανε χρήση δακρυγόνων για να επιβάλει την τάξη.


Οπαδοί έβαλαν φωτιά στην περιοχή γύρω από το ΓΣΠ, ενώ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.


Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στην Αστυνομία. Τόνισαν ότι ενώ γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο με όλους τους εμπλεκόμενους και αποφασίζονται μέτρα, η Αστυνομία δεν τα εφαρμόζει ή όταν τα εφαρμόσει αποδεικνύονται ανεπαρκή.


Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, είπε ότι η Αστυνομία είναι ανίκανη και κάλεσε την ηγεσία της και τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι στο χώρο των επεισοδίων δεν υπήρχαν αστυνομικοί, ενώ σε οτι αφορά τον αγώνα, είπε ότι τον αστυνόμευσαν συνολικά 300 μέλη της Δύναμης. Τα επεισόδια, πρόσθεσε, προκάλεσε εσκεμμένα μικρή μερίδα οπαδών.


Οι ανακοινώσεις ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ


Με μακροσκελή ανακοινώσεις τους, οι δύο ομάδες τοποθετούνται για όσα διαδραματίστηκαν χθες έξω από το ΓΣΠ πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα:


ΑΕΛ: Να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες


Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Δια της παρούσης, απευθυνόμαστε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και στην την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.


Επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε τις καταγγελίες μας, τα παράπονα μας, την οργή μας και την αγανάκτηση μας, για την στάση που τήρησε η Αστυνομία και τα όργανα ασφαλείας, πριν και κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα, ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ.


Αναμφίβολα και χωρίς κανένα δισταγμό καταδικάζουμε τα επεισόδια και τη βία που προκλήθηκε από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Ο χουλιγκανισμός και η βία δεν έχουν καμία θέση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και η υφιστάμενη Διοίκηση της ΑΕΛ έχει κάνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μειώσει, να μηδενίσει και να εξαλείψει τα κρούσματα βίας σε αγώνες της ομάδας μας.


Εκφράζουμε τη συμπάθεια μας και τη συμπαράσταση μας, στον φίλαθλο του ΑΠΟΕΛ που τραυματίστηκε σοβαρά και σε όλους όσοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια και έπαθαν υλικές ζημιές.


Η στάση και η συμπεριφορά της Αστυνομίας, των Αστυνομικών και των Αξιωματικών Υπευθύνων του αγώνα, θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στα σοβαρά επεισόδια που δημιουργήθηκαν έξω από το στάδιο ΓΣΠ, πριν και μετά το εν λόγω παιχνίδι.


Τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και η μη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στις τρεις συσκέψεις ασφαλείας που προηγήθηκαν του αγώνα, θεωρούμε ότι ήταν η κύρια αιτία για τα επεισόδια και τις συμπλοκές φιλάθλων έξω από το γήπεδο.


Σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας τα οποία αποφασίστηκαν στις τρεις συσκέψεις ασφαλείας, οι φίλαθλοι των δύο ομάδων θα προσέρχονταν στο γήπεδο από διαφορετικούς δρόμους και τόσο οι φίλαθλοι όσο και οι πορείες των οργανωμένων οπαδών σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν επαφή, ούτε κατά τη προσέλευση τους ούτε κατά την φυγή τους από το γήπεδο.


Είχε συμφωνηθεί όπως οι φίλαθλοι της ομάδας μας προσέρθουν στο γήπεδο από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού –Λευκωσίας και σταθμεύσουν τας αυτοκίνητα τους πίσω από τα γήπεδα mini football Nuevo Campo. Ενώ οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ θα πήγαιναν στο ΓΣΠ από τα φώτα Ορφανίδη.


Το σημείο αυτό, στις συσκέψεις ασφαλείας που προηγήθηκαν είχε κριθεί ως το πιο επικίνδυνο για τη δημιουργία επεισοδίων και ζητήθηκε από τις ομάδες όπως παρθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση, ώστε να αποφευχθεί η επαφή φιλάθλων των δύο ομάδων.


Και όμως, περισσότεροι από 200 φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ με μοτοσυκλέτες, βρέθηκαν στο αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, δίπλα από το χώρο στάθμευσης των φιλάθλων μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων.


Στα "φώτα του Καλησπέρα", στο κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας και στο κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ, η αστυνόμευση ήταν από ανεπαρκής μέχρι και μηδενική με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, να φτάσουν χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να τους σταματήσει κανείς, στο χώρο στάθμευσης των φιλάθλων μας και στο σημείο στο οποίο μετέβαιναν στο γήπεδο και να τους επιτεθούν, στη παντελή απουσία της Αστυνομίας, η οποία παρενέβη αργοπορημένα και χωρίς να υπάρχει σχέδιο πρόληψης και καταστολής των επεισοδίων στο συγκεκριμένο σημείο και ενώ το συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε το πιο επικίνδυνο στις συσκέψεις ασφαλείας.

Οι λιγοστοί αστυνομικοί που βρίσκονταν στη περιοχή παρακολουθούσαν τα επεισόδια από μακριά, ανήμποροι και χωρίς διάθεση να αντιδράσουν και άργησαν πάρα πολύ να επέμβουν.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο αυτό ήταν πολύ αργοπορημένη και μέχρι την παρέμβαση της Αστυνομίας, υπήρξε επαφή των φιλάθλων με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές και σοβαρά επεισόδια.


Όταν η Αστυνομία έφτασε στο σημείο αυτό, ρίχθηκαν δακρυγόνα, στο χώρο στάθμευσης των φιλάθλων της ΑΕΛ. Μάλιστα μερικά δακρυγόνα έπεσαν σε τζάμια αυτοκινήτων φιλάθλων της ΑΕΛ με αποτέλεσμα να σπάσουν. Και όταν οι παραπονούμενοι φίλαθλοι τους οποίους τα τζάμια τους έσπασαν, παραπονέθηκαν σε αστυνομικούς, αυτοί «απειλούσαν» να τους συλλάβουν αντί να τους βοηθήσουν.


Καλούμε την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, να διερεύνηση όλες τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο ΓΣΠ στον συγκεκριμένο αγώνα.

Καλούμε επίσης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, να διατάξουν αμέσως έρευνα για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο ΓΣΠ και να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους με αμέλεια, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.


Θεωρούμε απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας τις δηλώσεις των Εκπροσώπων της Αστυνομίας, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο κόσμο για τη δημιουργία των επεισοδίων, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Η Αστυνομία με τα λάθη της, τις παραλείψεις της και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, μερίμνησε όπως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έρθουν σε επαφή και να εμπλακούν σε επεισόδια με αποτέλεσμα των σοβαρό τραυματισμών φιλάθλων.


Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται σοβαρά επεισόδια από ελλιπή αστυνόμευση και τους λανθασμένους χειρισμούς της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια, στο παιχνίδι Ομόνοια-ΑΕΛ και μετά από καταγγελία της ομάδας μας στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, το πόρισμα επέρριψε σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις στην Αστυνομία και στους Αξιωματικούς Υπεύθυνους του αγώνα που κατά σύμπτωση ήταν οι ίδιοι με το χθεσινό παιχνίδι.


Θεωρούμε ότι τα μέτρα ασφαλείας του αγώνα, ήταν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Επίσης, δεν εφαρμόστηκαν τα όσα συμφωνήθηκαν. Η παρουσία της Αστυνομίας στα επικίνδυνα σημεία τα οποία επισημάνθηκαν από πριν ήταν ανεπαρκής έως και μηδενική με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να διακινούνται ελεύθερα στη γύρω περιοχή και να υπάρξει επαφή των φιλάθλων και μάλιστα των οργανωμένων φιλάθλων.


Το σωματείο μας, η διοίκηση μας και το προσωπικό μας είναι στη διάθεση της Αρχής και όλων των αρχών ασφαλείας για οποιαδήποτε βοήθεια στην έρευνα σας».


ΑΠΟΕΛ: Αποτυχία της Αστυνομίας, καταδίκη και καμία ανοχή


1. Είμαστε συγκλονισμένοι από το σοβαρότατο τραυματισμό 27χρονου οπαδού της ομάδας μας καθώς και από τους τραυματισμούς άλλων προσώπων πολλά από τα οποία ήταν απλοί, φιλήσυχοι οπαδοί που απλά έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Ως εταιρεία θα παράσχουμε όλη τη δυνατή βοήθεια, στήριξη και συμπαράσταση. Δυστυχώς όμως κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά που δεν διορθώνονται.

2. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται. Τα χθεσινά επεισόδια καταδεικνύουν ότι η βία έχει πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο, αυτό της οργανωμένης μαζικής σύρραξης εκτός αγωνιστικού χώρου με πλήρη αδιαφορία για τις τραγικές συνέπειες προς ανθρώπους και περιουσίες.

3. Είναι σαφές ότι η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου απέτυχε παταγωδώς στην υποχρέωση που της έχει αναθέσει η Πολιτεία για προστασία των πολιτών, για ανάπτυξη και υλοποίηση ορθού και ευέλικτου σχεδιασμού, για αποτροπή πράξεων βίας και για καταστολή και σύλληψη των παρανομούντων. Ένας ορθός σχεδιασμός δεν περιορίζεται απλά στις τρεις συσκέψεις ασφαλείας και στα μέτρα που συμφωνήθηκαν αλλά κρίνεται εκ του αποτελέσματος και από τη δυνατότητα προσαρμογής των μέτρων στις συνθήκες που αναπτύσσονται επί του εδάφους.

4. Ως ΑΠΟΕΛ έχουμε πληρώσει βαρύτατο τίμημα από τη διαχρονική ανικανότητα της Αστυνομίας. Δεκάδες οπαδοί μας έχουν υποστεί σοβαρές σωματικές βλάβες και ζημιές σε περιουσίες τους. Η ομάδα μας έχει υποχρεωθεί να αγωνιστεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κεκλεισμένων των θυρών λόγω της χρήσης και πυροδότησης επικίνδυνων αντικειμένων τα οποία πρόσωπα παράνομα περνούν εντός των κερκίδων του σταδίου συνεπεία της αδυναμίας της Αστυνομίας να ασκήσει σωστό έλεγχο κατά ή και πριν από την είσοδο των φιλάθλων στο στάδιο. Χαρακτηριστική είναι και η πλήρης ανικανότητα της Αστυνομίας να συλλάβει τους παρανομούντες, αλλά και η αδυναμία της δικαιοσύνης να επιληφθεί άμεσα και αποτελεσματικά των υποθέσεων βίας στα γήπεδα και να επιβάλει παραδειγματικές ποινές.

5. Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες για την εταιρεία από τα φαινόμενα βίας υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μεγαλύτερες είναι αυτές αν κάποιος αναλογιστεί την επίπτωση που έχουν τα φαινόμενα αυτά στην προσέλευση υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους και στις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας. Για όλες αυτές τις οικονομικές συνέπειες έχουμε δώσει οδηγίες προς τους νομικούς μας συμβούλους να μελετήσουν τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.


6. Είναι λαϊκισμός να ισχυρίζονται κάποιοι ότι μπορεί μια εταιρεία ή ποδοσφαιρικό σωματείο να επιβάλει οποιαδήποτε μέτρα καταστολής ή πρόληψης της βίας. Σύμφωνα με τον περί της Πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους νόμο και κανονισμούς, οι σχετικές εξουσίες παρέχονται αποκλειστικά στην Αστυνομία και στους επιτηρητές ασφαλείας. Ως εταιρεία έχουμε κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων και να τα καταδικάσουμε αφού είμαστε κι εμείς θύματα των φαινομένων αυτών. Η συνεισφορά μας μπορεί να είναι μόνον επικοινωνιακή, συμβολική και τεχνοκρατική και προς τούτο διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στη διάθεση των Αρχών.


7. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ομόφωνα να αποποιηθεί του δικαιώματος άσκησης έφεσης κατά των πρόσφατων καταδικαστικών αποφάσεων της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για επιβολή προστίμων και ποινής κλεισίματος της νότιας για γεγονότα που έλαβαν χώρα στον πρόσφατο αγώνα με την Ομόνοια. Με την ενέργεια μας αυτή θέλουμε να τονίσουμε τη μηδενική ανοχή και καταδίκη μας σε φαινόμενα βίας αναλαμβάνοντας για τελευταία φορά μερίδιο ευθύνης που ξεπερνά αυτό που πιθανόν να αναλογεί στην εταιρεία μας ελπίζοντας ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα ξυπνήσουν προτού θρηνήσουμε θύματα.


8. Οι παρανομούντες και βιαιοπραγούντες συνιστούν μια μικρή θλιβερή μειοψηφία. Δεν θα επιτρέψουμε την εξίσωση των λίγων με τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ομάδας μας που συμπεριφέρθηκαν χθες υποδειγματικά εντός γηπέδου. Καλούμε τους οπαδούς μας να δώσουν κάθε βοήθεια στην εταιρεία και στις Αρχές για να απαλλαγούμε από πρόσωπα και πράξεις που ουδεμία σχέση έχουν με τον ΑΠΟΕΛ και τις αρχές που πρεσβεύει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

philenews.com

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT