BREAKING

Τον «αγαπητό της ηγέτη» Κιμ Γιονγκ-Ιλ κηδεύει την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα

Πλήθη θρηνούντων Βορειοκορεατών, μετρημένες στα δάχτυλα ξένες αντιπροσωπείες και ένας διάδοχος που δεν έχει κλείσει τα τριάντα: Στην Πιόνγκγιάνγκ όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, του ηγέτη της Βορείου Κορέας που πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν από μία εβδομάδα και υπό την ηγεσία του οποίου η χώρα βάθυνε την διεθνή απομόνωσή της και υπέστη τον πολύνεκρο λιμό της δεκαετίας του '90.

Και ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας διεκπεραιώνονται τα τελευταία της κηδείας, θεωρείται σίγουρο ότι ...
στο παρασκήνιο φουντώνουν οι διεργασίες για την καινούρια ισορροπία δυνάμεων υπό τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον τρίτο της «δυναστείας».

Την Τετάρτη, η μακριά νεκροπομπή της σορού του Γιογνκ-Ιλ και η κηδεία του θα κλείσει την περίοδο δημόσιου πένθους που κηρύχτηκε στη Βόρειο Κορέα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ενώ την επόμενη θα λάβει χώρα κλειστεί «συνάντηση πένθους» ανώτατων αξιωματούχων.

Από την ανακοίνωση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ βρίθουν εικόνων με πενθούντες πολίτες και αξιωματούχους και ειδήσεων που αποδεικνύουν τόσο τη μεγαλοψυχία του μακαρίτη (όπως η κατ' εντολή του διανομή ψαριών) όσο και του διαδόχου του (όπως η πρόβλεψη για ζεστά ροφήματα στις ουρές των πολιτών που περιμένουν στο κρύο για τον τελευταίο φόρο τιμής μπροστά στη σορό του νεκρού ηγέτη) -υπερβολές που δείχνουν τον προσωπαγή χαρακτήρα του καθεστώτος, και οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για κριτική στα ξένα ΜΜΕ.

Ανάλογες εικόνες αναμένονται και από την κηδεία της Τετάρτης. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ημέρας όμως δεν θα είναι ούτε το πλήθος ούτε ο νεκρός: Πάνω από τη σορό, ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν θα κάνει την πρώτη του ηγετική δημόσια εμφάνιση χωρίς τη συνοδεία του πατέρα του και έχοντας ήδη χριστεί «ανώτατος ηγέτης» (έστω και ημιεπίσημα) από τα ΜΜΕ της χώρας. 

Η πολιτική κατάσταση στην Πιονγγκιάνγκ φαίνεται σταθερή, όμως η περίοδος πολιτικής μετάβασης δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, επικρατεί ανησυχία εάν ο νεαρός και άπειρος 29χρονος γιος του θα μπορέσει να ηγηθεί και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει την «πυρηνική» Βόρειο Κορέα.

Οι ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως στους διαδρόμους της Πιονγκγιάνγκ παίζεται ένα παράλληλο, σεξπιρικό δράμα για τη διαμόρφωση των δυναμικών εξουσίας ανάμεσα στον ίδιο τον Γιονγκ-Ουν, το στενό συγγενικό του περιβάλλον και τους υπόλοιπους ανώτατους αξιωματούχους.

Φυσικά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι -όσοι έχουν πραγματικά εξουσία- είναι διαλεγμένοι ένας ένας από την οικογένεια Κιμ. Εξίσου φυσικά όμως, πίσω από τον Γιονγκ-Ουν θα συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους η θεία του νέου ηγέτη Κιμ Κιόνγκ-Χούι και ο σύζυγός της, Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT