BREAKING

Εμφύλιος στην κυβέρνηση λόγω εφεδρείας και απολύσεων στο Δημόσιο



Η πρώτη μείζων ενδοκυβερνητική σύγκρουση ξέσπασε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το φιάσκο της εφεδρείας, αλλά και την έμμεση παραδοχή του Δ. Ρέππα ότι το φιάσκο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας απολύσεις. Οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο απολύσεων ήταν διακομματικές, ενώ κυρίαρχο ρόλο στους έντονους διαξιφισμούς έπαιξαν και τα εσωκομματικά στρατόπεδα που ήδη διαμορφώνονται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της “επόμενης μέρας”.

Στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ...
υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι ο στόχος των 30.000 “εφέδρων” δεν μπορεί να επιτευχθεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο 10.000 με 20.000 απολύσεων, με την αιτιολογία ότι “δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για εφεδρεία” -καίτοι διευκρίνισε ότι “προς το παρόν δεν έχει ζητήσει απολύσεις η τρόικα”. Τότε μια σειρά υπουργών (Αν. Διαμαντοπούλου, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Αν. Λοβέρδος, Μ. Βορίδης, Δ. Αβραμόπουλος, Στ. Δήμας) αντέδρασαν έντονα κατηγορώντας, τον Δ. Ρέππα για την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας. Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ζήτησαν την εξαίρεση ορισμένων εργαζομένων (εκτός έδρας) από το μέτρο.
Στο πλευρό του Δ. Ρέππα τάχθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ αμφότεροι κατηγόρησαν τον Γ. Ραγκούση πως, όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν έκανε σωστά την απογραφή. Βενιζέλος - Ρέππας διευκρίνισαν ότι το μέτρο της εφεδρείας στηρίχθηκε στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων (όταν, δηλαδή, ήταν υπουργός Εσωτερικών ο Γ. Ραγκούσης) και κατηγόρησαν τον τελευταίο για “επικοινωνιακή κίνηση” και για “απογραφή - μαϊμού”. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος λειτούργησε ως “ασπίδα προστασίας” στον Δ. Ρέππα επισημαίνοντας με νόημα ότι “η εφεδρεία δεν είναι υπόθεση ενός μόνο υπουργού, αλλά έπρεπε να λειτουργήσουν οι επιτροπές αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά”.

Οργή Ρέππα
Ενώ όμως το κλίμα μεταξύ των υπουργών είναι ήδη κακό, σήμερα αναμένεται να πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει σε πολιτική παρέμβαση και "θα μιλήσει για όλους και για όλα", όπως λένε συνομιλητές του. Αναμένεται να κάνει απολογισμό όχι μόνο για την εφεδρεία, αλλά ακόμα και για τα ταξί, απορρίπτοντας τις κατηγορίες εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν ήθελε να κάνει "μεταρρυθμίσεις". Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Δ. Ρέππας είναι έξαλλος με τα όσα ακούστηκαν στο Υπουργικό και πως η σημερινή παρέμβασή του θα προκαλέσει αίσθηση.

Επιτάχυνση έργου
Κατά τα λοιπά, ο Λ. Παπαδήμος κράτησε χαμηλούς τόνους, παρότι τις προηγούμενες μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί ότι θα “τραβούσε αφτιά” ορισμένων υπουργών για καθυστερήσεις στα πεδία ευθύνης τους. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να ζητήσει να προωθηθούν όλες οι εκκρεμότητες εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, ενώ ζήτησε να συνεδριάσει δύο φορές το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, μία για θέματα ανάπτυξης και μία για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκταθεί κατά ένα χρόνο η “προστασία” οφειλετών από πλειστηριασμούς με την αναστολή τους.

Φήμες για ανασχηματισμό
Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, να σκέφτεται σοβαρά έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, χωρίς κομματικές αποτυπώσεις, στα πρότυπα μιας ολιγομελούς κυβέρνησης “τύπου Μόντι” με τεχνοκράτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (που μόλις προχθές δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει για “σημαντικό χρονικό διάστημα”) έχει ήδη δώσει “πράσινο φως” στον κ. Παπαδήμο να κάνει τις επιλογές του.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, που συνάντησε τον Λ. Παπαδήμο και μετά, στις δηλώσεις του, ζήτησε ανασχηματισμό (“ανασύσταση” το αποκάλεσε) και “περισσότερο χρόνο” για τον Λ. Παπαδήμο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, στη σκιά της άρνησης Σαμαρά να δεχθεί παράταση του βίου της κυβέρνησης, αλλά και να στηρίξει νέα σκληρά μέτρα.
Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, αλλά και με τον επικεφαλής της “Τask Force” Χ. Ράιχενμπαχ. Κατά πληροφορίες, με τον τελευταίο συζήτησαν τρόπους να “ξεκολλήσουν” δημόσια έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ώστε να εισρεύσουν κοινοτικά κονδύλια στην πραγματική οικονομία.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT