BREAKING

Ενεργειακός κολοσσός γίνεται η Κύπρος

Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές
Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12. Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το γεγονός θα αποτελέσει κίνητρο για λύση του Κυπριακού

Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για ...
προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές

Με ταυτόχρονες ανακοινώσεις του προέδρου Χριστόφια στη Λευκωσία και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Noble Energy» Τσαρλς Ντέβιντσον στο Χιούστον επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μία ανακάλυψη η οποία αλλάζει όχι μόνο την τύχη της ίδιας της Κύπρου αλλά και τον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού. Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα φτάνει τα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισ. κ.π. και αξία έως 90 δισ. δολαρίων, μετατρέπει τη Λεκάνη της Λεβαντίνης σε μία από τις πιο σημαντικές ενεργειακές δεξαμενές που έχουν εντοπιστεί την τελευταία δεκαετία. Σε συνδυασμό με τα ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ (και δύο μικρότερα στην ισραηλινή ΑΟΖ), τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στη λεκάνη αυτή φτάνουν τα 33 τρισ. κ.π., όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Ντέβιντσον.
Το κυπριακό κοίτασμα, για την τελική αξιολόγηση του οποίου θα απαιτηθεί ακόμη μία γεώτρηση, εκτείνεται σε μία έκταση 103,6 τετραγωνικών χιλιόμετρων και εντοπίστηκε σε συνολικό βάθος γεώτρησης 5.861 μέτρων (σε βάθος νερού 1.689 μέτρων).

Οι εκτιμώμενες ποσότητες του κυπριακού κοιτάσματος θα έφταναν για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου για περισσότερα από 150 χρόνια, αλλά ήδη η «Noble Energy» μελετά τρόπους για την από κοινού διάθεση στις ξένες αγορές μεγάλων ποσοτήτων και από το κοίτασμα Λεβιάθαν και από το κυπριακό του Οικοπέδου 12.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό τόνισε ότι η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου ανοίγει προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο, καθώς αποτελεί «εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή».
Με αφορμή τη χθεσινή ιστορική για την Κύπρο εξέλιξη ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα αποτελέσει κίνητρο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό. Ο Κύπριος πρόεδρος απευθύνθηκε, όμως, και προς την Τουρκία, καλώντας τη να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες και ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα επόμενα βήματα θα γίνουν με την επιστροφή τις προσεχείς εβδομάδες του γεωτρύπανου της« Noble» στην περιοχή για τη διάνοιξη ακόμη μίας γεώτρησης και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία για την προετοιμασία της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, η οποία βεβαίως απαιτεί τουλάχιστον 3-5 χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η επιλογή του τρόπου εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς από τους Ισραηλινούς (που συμμετέχουν μέσω της εταιρείας «Delek» στην κοινοπραξία με τη «Noble») προκρίνεται η δημιουργία σταθμού υγροποίησης πιθανότατα στην Κύπρο, απ' όπου με πλοία το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στις αγορές της Δύσης ή της Απω Ανατολής.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις, πάντως, δίνουν ώθηση και στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για γειτονικές του Οικοπέδου 12 περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, για τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, του Καναδά, ακόμη και της Ινδίας και της Κίνας.

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT