BREAKING

Λάθος η συνταγή της τρόικας λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Λάθος η συνταγή της τρόικας λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας απέκτησαν χθες έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του οικονομικού συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Γκάρι Ριντ.

Δύο ώρες παρουσίας του συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν αρκετές για να ...διαφανεί ότι το πρόγραμμα που προωθεί στην Ελλάδα η τρόικα των δανειστών δεν είναι απλώς ατελέσφορο, αλλά στηρίζεται σε λάθος συνταγή. Και τούτο γιατί ο κ. Ριντ, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, ακύρωσε τον βασικό πυρήνα του προγράμματος της τρόικας που θέλει περικοπή των αμοιβών στο Δημόσιο. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φορολογικών βαρών με στόχο να αυξηθεί η εθελοντική φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Ριντ πρότεινε φοροαπαλλαγές στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, μείωση του ΦΠΑ για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, μείωση των συντελεστών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ορίου. «Η απλούστευση του φορολογικού κώδικα είναι βασικής σημασίας γιατί έτσι μπορούμε να άρουμε τις δυσκολίες στην καταβολή πληρωμών», υποστήριξε και πρότεινε την καταβολή των φόρων μέσω εναλλακτικών θεσμών, όπως είναι οι υπηρεσίες μίας στάσης, καθώς και την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθούν τα πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις και ανταλλαγή στοιχείων με άλλες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας δεν μπορούν να αποδώσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έξι έως δώδεκα μηνών, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Ριντ ανέδειξε ακόμη και το πεδίο απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης. «Θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να συσταθεί ένα επιχειρηματικό συμβούλιο διευκόλυνσης του επιχειρείν, ώστε να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι ακαμψίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή η λειτουργία μίας επιχείρησης είναι πολυδάπανη με σημαντικό μέρος των βαρών να προέρχεται από το κανονιστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο.

Δεν είναι εκτός ελέγχου ο δημόσιος τομέαςΟ κ. Ριντ υπήρξε αποκαλυπτικός στο ζήτημα της προώθησης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση. «Οι γρήγορες μεταρρυθμίσεις πολλές φορές αντιβαίνουν στις μακροπρόθεσμες ουσιαστικές αλλαγές που είναι τόσο αναγκαίες», σημείωσε με έμφαση και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν πέτυχε ο συνδυασμός της ταυτόχρονης μείωσης μισθών και μαζικών απολύσεων, ενώ όπου έγινε κάτι τέτοιο γρήγορα ανακλήθηκε».

Ο κ. Ριντ πρόσθεσε ακόμη ότι οι περισσότερες χώρες που μεταρρύθμισαν με επιτυχία τον δημόσιο τομέα το πέτυχαν. Μέσα σε δέκα έως δεκαπέντε χρόνια χωρίς να απολύσουν αιφνιδιαστικά μεγάλο μέρος δημοσίων υπαλλήλων, αλλά παγώνοντας τους κάποιους υψηλούς μισθούς. Ειδικά για τη χώρα μας παρατήρησε ότι μπορεί ο δημόσιος τομέας να αυξήθηκε γρήγορα μετά τη μεταπολίτευση, δεν είναι όμως εκτός ελέγχου.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT