BREAKING
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το σκάνδαλο με την Proton Bank, επί προεδρίας του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φέρνει στο φως το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής".

Στο πόρισμα, οι επιθεωρητές περιγράφουν βήμα-βήμα πώς μέσα σε λίγους μήνες, το 2010, έκαναν "φτερά" από τα ταμεία της τράπεζας 701 εκατ. ευρώ με τη μορφή ...δανείων από την Proton Bank.

Σύμφωνα με το πόρισμα, μέσα σε λίγους μήνες το 2010, ο επιχειρηματίας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, έσπασε τη φαρμακευτική εταιρία συμφερόντων του Alapis σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία αγόρασαν συνεργάτες του και βασικά στελέχη της εταιρίας.

Η Proton Bank χρηματοδότησε την εξαγορά των θυγατρικών εταιριών δίνοντας απλόχερα δάνεια στους ανθρώπους του επιχειρηματία για να τις αγοράσουν! Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα επέστρεψαν στις τσέπες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως επίσης και τα μέλη της επιτροπής μισθοδοτήσεων της Proton Bank.

Στην πλειοψηφία τους τα δάνεια προς τους "φίλους" που εξαγόρασαν θυγατρικές της Αλάπις δόθηκαν με διαδικασίες-εξπρές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2010.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρίας η οποία επεδίωξε να εξαγοράσει τις θυγατρικές P και ΚΠ. Υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης στις 8 Ιουνίου μέσω... fax και το δάνειο εγκρίθηκε μία ημέρα αργότερα! Η εκταμίευση του ποσού 57,6 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκε έγινε στις 9 Ιουνίου "χωρίς εισήγηση, η οποία έγινε μεταγενέστερα της εκταμίευσης, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των εσωτερικών διαδικασιών της τράπεζας" όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών.

Σε άλλη περίπτωση, εταιρία που θα εξαγόραζε μία από τις θυγατρικές, συστήθηκε την ίδια ημέρα με το αίτημα δανειοδότησης και σε άλλη περίπτωση λίγες ημέρες νωρίτερα!

Τα στοιχεία που έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του ο εισαγγελέας Δραγάτσης δείχνουν ότι οι εταιρίες που εξαγόρασαν τις θυγατρικές της Αλαπίς ήταν στην πλειοψηφία τους ζημιόγονες και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν τραπεζικά.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε μία από τις κατηγορίες που βαρύνει τους υπόπτους είναι αυτή της απάτης σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία τον περασμένο Αύγουστο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπευθύνους της Proton Bank ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια δανεισμού.

Δικαστικές πηγές έλεγαν, μάλιστα, στο ΜΕGΑ ότι μέσα σε ένα εξάμηνο δόθηκαν δάνεια 336.000.000 ευρώ, ποσό που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ακούγεται ιλλιγγιώδες.

Η εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί έχει αναδείξει 31 υπόπτους, μεταξύ των οποίων, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μέλη της επιτροπής μισθοδοτήσεων, του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT