BREAKING

Πολιτικό γραφείο στο Κατάρ ιδρύουν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα, σε ανακοίνωσή τους, "έτοιμοι" να δημιουργήσουν ένα πολιτικό γραφείο που να τους εκπροσωπεί εκτός του Αφγανιστάν ώστε να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές "διαπραγματεύσεις", έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Μια προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε για το θέμα αυτό με πολλούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, αναφέρουν οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν στον ιστότοπο "Φωνή του τζιχάντ", στην οποία ζητούν επίσης την απελευθέρωση των ...
ανθρώπων που κρατούνται από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνταν ως τώρα να διαπραγματευθούν όσο δεν έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το σύνολο των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Ενώ έχουμε ισχυρή παρουσία στο εσωτερικό (του Αφγανιστάν), είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε ένα πολιτικό γραφείο στο εξωτερικό για να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εξέγερση των Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της του ΝΑΤΟ αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία στα τέλη του 2001, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια παρά την αποστολή δυτικών ενισχύσεων.

"Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι Αμερικανοί δεν θα καταφέρει ποτέ να υποτάξει τους Αφγανούς", υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωσή τους.

Ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ άρχισε τον τελευταίο χρόνο να αποσύρει τα πρώτα μάχιμα στρατεύματά του με στόχο να έχει αποχωρήσει πλήρως στο τέλος του 2014 και υπολογίζει συνεπώς σε μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Η ιδέα να αποκτήσουν οι Ταλιμπάν ένα γραφείο σύνδεσμο σε μια ουδέτερη χώρα ώστε να διευκολυνθούν ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είχε συζητηθεί επανειλημμένα το 2011. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είχαν αναφερθεί ως χώρες υποψήφιες να το φιλοξενήσουν και μετά το Κατάρ.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT