BREAKING

Αστεγος νεκρός από το κρύο


Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης τείνει να λάβει το θέμα των αστέγων στην Ελλάδα




Σε ένα παγκάκι δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, στην «καρδιά» της πόλης των Χανίων, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου ένας 63χρονος άστεγος. Υπό τους ήχους εορταστικών τραγουδιών, ο κυρ Μιχάλης -όπως ήταν το όνομά του- ξεψύχησε, καταβεβλημένος από το κρύο και την ασιτία.

Οι δύο κουβέρτες με τις οποίες ήταν σκεπασμένος -του τις είχαν δώσει πρόσφατα κάποιοι Χανιώτες- ήταν ...βρεγμένες από την καταρρακτώδη βροχή των τελευταίων 24ώρων.

Τον άτυχο άνδρα βρήκε νεκρό στο παγκάκι ο ιδιοκτήτης περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ο οποίος τον γνώριζε. Ηταν γύρω στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν πλησίασε προς το μέρος του, θέλοντας να τον ρωτήσει πώς είναι. Ομως, δεν πήρε απάντηση. Οταν τον σκούντησε και δεν αντέδρασε κάλεσε αμέσως την Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 63χρονος ήταν ακόμα ζεστός, όμως δεν είχε παλμό. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Ο κυρ Μιχάλης ήταν από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Ελάχιστοι γνώριζαν το όνομά του και ακόμα πιο λίγοι την ιστορία του. Οι περισσότεροι, πολίτες και τοπικοί παράγοντες, τον γνώριζαν ως τον άνθρωπο που κοιμόταν στα παγκάκια της Δημοτικής Αγοράς. Συνήθως ζητούσε κανένα τσιγάρο από τους περαστικούς, ενώ για το φαγητό του απευθυνόταν συνήθως σε διάφορα συσσίτια που οργανώνουν φορείς των Χανίων.

Καλός άνθρωπος
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 63χρονος καταγόταν από τον Κουρνά Χανίων, ήταν άνεργος και δεν είχε αποκτήσει δική του οικογένεια. Συγχωριανοί του, με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος», συγκινήθηκαν στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του άτυχου άνδρα. Είχαν ακούσει για τον θάνατο του αστέγου στο κέντρο των Χανίων, δεν γνώριζαν όμως ότι επρόκειτο για έναν δικό τους άνθρωπο.

Οπως ανέφεραν, ο 63χρονος επισκεπτόταν πού και πού τους συγγενείς του στο χωριό. Τον περιγράφουν ως έναν καλό άνθρωπο, στον οποίο άρεσαν οι παρέες και το καλαμπούρι. Τουλάχιστον αυτήν η εικόνα έχει αποτυπωθεί στην μνήμη των περισσότερων από το παρελθόν. Κανένας δεν ήξερε κάτι περισσότερο για τους λόγους που τον οδήγησαν να περιφέρεται στους δρόμους και στα παγκάκια, πέρα από την οικονομική ανέχεια που αντιμετώπιζε.

20.000 ΑΣΤΕΓΟΙ
Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των αστέγων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου ο αριθμός των νεόπτωχων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 20%. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 ανθρώπους που κοιμούνται στον δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα σπίτια και ξενώνες, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν διέξοδο επιβίωσης στα συσσίτια.πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT