BREAKING

Με αύξηση στην τιμή των ναύλων προειδοποιεί η Lufthansa, η Etihad και η Emirates

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες θα πληρώνουν υψηλότερες τιμές στους ναύλους, καθώς αδυνατεί να επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος της ένταξης στο πρόγραμμα εμπορίας ρύπων, του οποίου η εφαρμογή έχει ξεκινήσει από την 1/1/2012. Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία μετά την Emirates, που εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ανακοίνωσε ότι το κόστος εφαρμογής του προγράμματος αγγίζει τα ...130 εκατ. ευρώ για το 2012 και ότι προτίθεται να επιβάλει επίναυλο στα κόμιστρα.

Στο ίδιο πνεύμα και οι αεροπορικές εταιρείες του Περσικού Κόλπου και συγκεκριμένα η Emirates και η Etihad. Έτσι, ο πρόεδρος της Emirates Tim Clark δήλωσε ότι η εταιρεία θα δαπανήσει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ εντός του 2012 για να αγοράσει επιπλέον άδειες για την εκπομπή ρύπων. «Δυστυχώς, προσπαθούμε να κρατήσουμε την τιμή των ναύλων σε ανταγωνιστικά επίπεδα, αλλά η ένταξη στο πρόγραμμα εμπορίας ρύπων θα περάσει στους καταναλωτές, αλλά ακόμη δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμη το κόστος», διευκρίνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Etihad Airways, η οποία έχει υπολογίσει το κόστος στα 310 εκατ. ευρώ για τα επόμενα εννιά χρόνια. «Είναι αναπόφευκτο το κόστος και σίγουρα θα έχει επίπτωση στους ναύλους και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με δίκαια κριτήρια διεθνώς», δήλωσε ο Linden Coppell επικεφαλής της Etihad για ζητήματα περιβάλλοντος.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Lufthansa είναι μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών όπως η IAG, η Air France-KLM, η United Continental και η Singapore Airlines, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περισσότερο τον επίναυλο και ο πρώτος που ανακοινώνει σχέδιο για να ανταπεξέλθει.

«Εν ονόματι του εντεινόμενου ανταγωνισμού, οι αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν έδρα σε κάποια από τα κράτη-μέλη, θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση, ενώ η Lufthansa είναι αναγκασμένη να αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει», αναφέρει ο γερμανικός αερομεταφορέας στην ανακοίνωσή του. Σημειωτέον ότι η Lufthansa τον προηγούμενο μήνα (σ.σ. Δεκέμβριο του 2011) αύξησε τον επίναυλο στα 102 έως και 122 ευρώ ανά εισιτήριο για δι-ηπειρωτικές πτήσεις και στα 31 ευρώ για εγχώριες και ευρωπαϊκές πτήσεις, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος καυσίμων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες διστάζουν να μιλήσουν για τις υψηλότερες τιμές στα εισιτήρια και υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να αυξήσουν το κόμιστρο λόγω της ασταθούς ζήτησης και της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κριτική σε αυτό είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν την επιβολή χρεώσεων από το πρόγραμμα εμπορίας ρύπων, για να πλήξει τον καταναλωτή. «Εάν εξετάσουμε τον αντίκτυπο του προγράμματος, οι αντιδράσεις άρχισαν στο τέλος του 2011 και είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι αεροπορικές εταιρείες ψάχνουν δικαιολογίες, κάτι που έκαναν και οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε» δήλωσε ο Bas Eickhout μέλος Ευρωκοινοβουλίου και εκπρόσωπος του Πράσινου κόμματος της Ολλανδίας. «Είχαν ήδη υπολογίσει το κόστος ένταξης και τελικά είχαν απροσδόκητα κέρδη» πρόσθεσε.

Βέβαια, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος του προγράμματος, καθώς αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες ανταγωνισμού στα δρομολόγια. «Οι ναύλοι έχουν δυναμική και η τιμή τους αυξομειώνεται ανάλογα με την κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά, αλλά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί διαφορετικό κόστος» δήλωσε ο Bill Hemmings, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας για τις μεταφορές και το περιβάλλον. «Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι αεροπορικές εταιρείες είναι για την μεταβολή του κόστους διαχρονικά», εξήγησε.

Οι αεροπορικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αγορά αδειών για το 85% των εκλυόμενων ρύπων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί ο υπολογισμός έχει γίνει με βάση τις εναέριες μετακινήσεις της περιόδου 2004-2006, ενώ αυτή την στιγμή είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Έτσι, η Lufthansa για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει άδειες για το 35% των ρύπων για το 2012 στην ανοικτή αγορά ρύπων. Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή της άδειας το 2011 ήταν στα 7,9 ευρώ εν μέσω φόβου ύφεσης. πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT