BREAKING

Θέατρο για παιδιά (αλλά και μεγάλους) Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου

Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου Του Σάκη Σερέφα

Το βραβευμένο με το 1ο Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά του 2009 έργο του Σάκη Σερέφα, παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αυλαία. 
Ένα έργο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, σε μια χρονιά ορόσημο για την πορεία της στο χρόνο, αφού το 2012 η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

«Αν και οι σοφοί επιστήμονες λένε ότι το ...... είδος των δεινόσαυρων έχει εξαφανιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό στο μπαλκόνι του μικρού Γιάννη που ζει στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ο Σαύρος, ένας δεινόσαυρος. Το αγόρι σκαρφαλώνει στο λαιμό του κι οι δυο τους ξεκινούν για μια μεγάλη και ξεχωριστή βόλτα στην πόλη, για να γνωρίσουν το παρελθόν της αλλά και τους ανθρώπους που την κατοικούν σήμερα. Θα σταματήσουν σε επτά τόπους και μνημεία της Θεσσαλονίκης και ο δεινόσαυρος θα ανεβάσει τον Γιάννη στα πιο ψηλά σημεία: πάνω στην Καμάρα, στο μιναρέ της Ροτόντας, το γλυπτό του Ζογγολόπουλου, το πλατάνι της πλατείας Ναυαρίνου, το καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς, στους τρούλους από το Μπεζεστένι και στο μπαλκόνι του ρεστοράν «Όλυμπος-Νάουσα». Τα μνημεία και οι τόποι αυτοί καλύπτουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, και ανήκουν σε όλο το φάσμα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτήν. Παράλληλα, συνδέονται με μερικά από τα σημαντικότερα συμβάντα στην ιστορία της πόλης, όπως οι μάχες με τους Βούλγαρους, που δόθηκαν μέσα στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Ανάμεσα σ’ αυτές τις στάσεις, ο Γιάννης και ο Σαύρος θα παρακολουθήσουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, οι οποίες, αν ιδωθούν από ψηλά, μοιάζουν με ταινία του σινεμά, η οποία θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη.

Μέσα από αυτήν την περιπλάνηση, το παιδί αντιλαμβάνεται το πόσο παλιά, συνεχής και πολυφυλετική είναι η ιστορία της πόλης και πως αυτό που κανείς το ζει ως παρόν, πρόκειται στο μέλλον να αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που λειτουργεί ως ένα παιγνιώδες ερέθισμα για να έρθει το παιδί σε επαφή με την τοπική ιστορία της πόλης και μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη βάση για μετέπειτα δράσεις και εφαρμογές μέσα στην σχολική τάξη αλλά και οδηγό για οργανωμένες περιηγήσεις των μαθητών στην πόλη με την μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη μεριά του σχολείου.»

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα
Χορογραφίες: Δημήτρης Κυανίδης
Ειδικές κατασκευές: Αλεξάνδρα ΜπουσουλέγκαΡάνια Υφαντίδου
Κοστούμια: Καλλιόπη Παπαδάκη
Μουσική: Λόλα Τότσιου
Μουσική επεξεργασία και εκτέλεση: Λόλα Τότσιου, Μαριάννα Βογιατζή, Θεόφιλος Λαμπριανίδης
Κίνηση: Δημήτρης Κυανίδης
Video – AnimationΜπάμπης Αλεξιάδης
Φωτογραφίες: Γιάννης Ψαθάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Σιδηροπούλου
Χειρισμός video, μουσικής και φώτων:  Θοδωρής Κυρατζής

Ηθοποιοί: Κώστας ΓιωτόπουλοςΝάντια ΔαλκυριάδουΝίκος Ιωάννου, Μαρία Κλεάρχου,Χριστόφορος Χριστοφορίδης.

Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη & Gala Οργάνωσις


Πληροφορίες της παράστασης
Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου 2012
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινά για σχολεία
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ γενική είσοδος τις Κυριακές και 8 ευρώ για σχολεία.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700

Αποσπάσματα από κριτικές για το βιβλίο

«Ο Σάκης Σερέφας κάνει ένα απολαυστικό κέντημα στη λεπτομέρεια, χωρίς να ξεχάσει ούτε στιγμή ότι πρέπει να συνδυάσει  την ιδιαιτερότητα του παιδικού βλέμματος και τον σουρεαλισμό της καθημερινότητας με την ιστορική γνώση. Ό,τι δηλαδή χρειάζονται να παιδιά για να ευχαριστηθούν!»

                                                                                Μαρίζα Ντεκάστρο, εφημ. Τα Νέα

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο γραμμένο με χιούμορ και φαντασία, για μια περιήγηση στην Θεσσαλονίκη, στην καθημερινότητα, στην ιστορία και στα μνημεία της.»

                                                                                Στέλιος Κούκος, εφημ. Μακεδονία

«Μια φρέσκια ματιά στη Θεσσαλονίκη, χωρίς στερεότυπες εικόνες γεμάτη φαντασία, χιούμορ, λογικές ανατροπές και πολλή αγάπη για την πόλη.»

                                                                Δέσποινα Σαββοπούλου, εφημ. Ελεύθερος Τύπος


«Με τον βιωματικό τρόπο με τον οποίο ο Σερέφας προσεγγίζει την πόλη του, δίνεται μια εικόνα της Θεσσαλονίκης όπου τα μνημεία της είναι ενταγμένα μέσα στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Έτσι, ιστορική η γνώση έρχεται με φυσικό τρόπο, και το παιδί ενημερώνεται για τα μνημεία της πόλης, κυρίως όμως μαθαίνει ότι το παρελθόν μπορεί να γίνεται οικείο και να είναι υπαρκτό μέσα στη ζωή και στην καθημερινότητά του.»

                                                Μένη Κανατσούλη, εφημ. Μακεδονία

«Το βιβλίο είναι μια πρόταση για τους γονείς για να κάνουν βόλτες στη Θεσσαλονίκη με τα παιδιά τους. Αλλά είναι κι ένα κίνητρο, μια πρόταση να παρατηρήσουμε με τα παιδιά μας γύρω μας, να μπλέξουμε τις γνώσεις που μπορεί να έχουμε για ένα κτίριο, έναν δρόμο, ένα γλυπτό με τον μύθο και τις αναμνήσεις μας, να παρατηρήσουμε τα μικρά ασήμαντα πράγματα που εκείνη τη στιγμή συμβαίνουν μπροστά μας στον δρόμο. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ανακαλύψουμε τη “μαγική” πόλη μέσα στην οποία ζούμε και να τη μοιραστούμε όλοι μαζί.»

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT