BREAKING

Ο εμίρης του Κατάρ πολιορκεί το Παρίσι…



Η υπερδρα­στη­ριοποίηση του Κατάρ στη Γαλλία οφείλεται στην προσπάθεια να επωφεληθεί του χρόνου που απομένει στον Νικολά Σαρκοζί στο τιμόνι της χώρας, καθώς το εμιράτο έχει αναπτύξει στενή σχέση μαζί του.

Το Κατάρ είναι… παντού, τουλάχιστον στη Γαλλία. Πράγματι, τους τελευταίους μήνες τα γαλλικά ΜΜΕ ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με δύο θέματα. Το πρώτο είναι οι προεδρικές εκλογές. Το δεύτερο είναι το Κατάρ και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από την επενδυτική… κούρσα στην οποία επιδίδεται το Εμιράτο του Κόλπου εξαγοράζοντας κάθε λογής εταιρικούς τίτλους.

Για να είμαστε ακριβείς, στη Γαλλία δεν περνάει πλέον ούτε εβδομάδα χωρίς να ανακοινωθεί κάποια νέα τοποθέτηση κεφαλαίων από τον περιβόητο εμίρη Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι και την αρμόδια Υπηρεσία Επενδύσεων του Κατάρ (QIA).

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα φτάνουν σε σημείο να υποστηρίξουν πως «δεν πρόκειται για επενδύσεις, αλλά για συλλογή»! Απο τον κλάδο της βιομηχανίας μέχρι αυτών της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και από τις αλυσίδες ξενοδοχείων πολυτελείας και κατασκευαστικών ομίλων μέχρι το ποδόσφαιρο και τις εκδόσεις, το Κατάρ δίνει το «παρών» πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις. Παρά την ικανοποίηση που εκφράζουν η κυβέρνηση και ορισμένοι αναλυτές για τις ενέσεις ρευστότητας που παρέχει στην οικονομία το εμιράτο, αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για την ασαφή στρατηγική της «μικρο-μοναρχίας».
680 εκ. € διέθεσε το εμιράτο για να αποκτήσει το 1% του ομίλου Lοuis Vuitton. Η συμβολική εξαγορά προκάλεσε σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη

Μπορεί μεν το Κατάρ να υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχος του Παρισιού, παρουσιάζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα διαπιστευτήρια φιλίας μέσω αγορών μαχητικών αεροσκαφών και συμβατικών αεροπλάνων, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πρόσφατες κινήσεις του εμιράτου στη χώρα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υπερ-δρα­στη­ριοποίηση του Κατάρ τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία οφείλεται μάλλον στην προσπάθεια να επωφεληθεί του λιγοστού χρόνου που απομένει στον Νικολά Σαρκοζί στο τιμόνι της χώρας, καθώς το εμιράτο έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο.

Real estate
Ξεκινώντας από τα καζίνα στις Κάννες και αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων ανά την επικράτεια -ανάμεσα στα οποία και το διάσημο Κάρλτον-, το Κατάρ επεκτάθηκε στην αγορά ακινήτων αποκτώντας σειρά συνεδριακών κέντρων με χαρακτηριστικότερο το κέντρο «Κλεμπέρ» (κτίριο 30.000 τ.μ. μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου). Την ίδια ώρα, έστρεψε την προσοχή του στις κατασκευαστικές εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων το 6% του κολοσσού Vinci, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στον κλάδο της ενέργειας αποκτώντας 5% των Veolia και 2% της Total.
2 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην Total. Στο Κατάρ ανήκει το 2% του ενεργειακού κολοσσού, όπως και το 5% της επίσης ενεργειακής γαλλικής εταιρείας Veolia

Κάνοντας «ντεμπούτο» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πριν από λίγες ημέρες, το Εμιράτο ανακοίνωσε την απόκτηση του 2% της Vivendi, ενώ σοκ προκάλεσε στη γαλλική κοινή γνώμη η -έστω συμβολική- εξαγορά του 1% του παγκόσμιας φήμης ομίλου Λουί Βιτόν (LVMH), καθώς και μίας μονάδας παραγωγής του τελευταίου στην περιοχή Κορέζ. Τέλος, το Κατάρ προχώρησε σε μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου στον εκδοτικό όμιλο Λαγκαρντέρ, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων και η εφημερίδα «Λε Μοντ».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η απόκτηση του 12,8% του συγκεκριμένου ομίλου θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο Λαγκαρντέρ είναι μέτοχος κατά 7,5% της αεροναυπηγικής EADS, την οποία έχει βάλει στο μάτι εδώ και καιρό το εμιράτο.
30 εκ. € κόστισε η απόκτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν. Το ποδόσφαιρο σε φέρνει πιο κοντά στις μάζες



Η Ντόχα φαίνεται πως στοιχηματίζει στον… αθλητισμό, και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, είτε επειδή θεωρεί πως πρόκειται για «χρυσωρυχείο» είτε επειδή έχει αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο στο διπλωματικό στίβο με αποκορύφωμα την διοργάνωση του Μουντιάλ το 2020. Πράγματι, μετά την ίδρυση του Αλ Τζαζίρα Σπορ στο Παρίσι και την εξαγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης του Γαλλικού πρωταθλήματος και του Champions League, το Εμιράτο είναι πλέον ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν!

Σχέδιο επέκτασης
Παιχνίδι στρατηγικής με 60 δισ. $
Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Αλ Θανί περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καζίνα στις Κάνες και αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων ανά την επικράτεια -ανάμεσα στα οποία και το διάσημο Κάρλτον



Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η μικροσκοπική χώρα του Περσικού Κόλπου με μόλις 1,7 εκατ. κατοίκους έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Με «εισιτήριο» τα κοιτάσματα πετρελαίου αλλά και τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη, η «μικρο-μοναρχία» διεκδικεί μια θέση στο τραπέζι των «ισχυρών» της παγκόσμιας οικονομίας και χάρη στην ανάπτυξη των διπλωματικών της δεξιοτήτων… φαίνεται πως τα καταφέρνει.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η επέκταση των επενδύσεων του Κατάρ στη Γαλλία να έχει μετατραπεί σχεδόν σε ψύχωση για τα εγχώρια ΜΜΕ, ωστόσο η οικονομική επέλαση του Εμιράτου δεν γνωρίζει σύνορα. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια το Εμιράτο έχει πραγματοποιήσει σε εκατοντάδες επενδύσεις μέσω της κρατικής Υπηρεσίας Επενδύσεων του Κατάρ (QIA), η οποία διαθέτει δύναμη πυρός ύψους 60 δισ. δολαρίων! Ανάμεσα στις πλέον εντυπωσιακές είναι η εξαγορά των περίφημων εμπορικών πολυκαταστημάτων Χάροντς στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κατασκευάζουν στο Λονδίνο το κτίριο Σαρντ, τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης.

Το εμιράτο έχει ρίξει περίπου δέκα εκατομμύρια στις τράπεζες Berclays και Sainsbury, ενώ… ρευστό είδε και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου, παρεμπιπτόντως, το Κατάρ εξαγόρασε το μισό Ολυμπιακό Χωριό. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αξιοσημείωτη είναι η αγορά τη θρυλική κινηματογραφική εταιρεία και τα στούντιο της Miramax, ενώ τοποθέτησε σημαντικά κεφάλαια και στη γερμανική Πόρσε.

Θεωρίες συνωμοσίας
Η ύποπτη χορηγία και το δώρο στον Σαρκοζί
Οι μουσουλμάνοι των προαστίων έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές διαδηλώσεις. Η χρηματοδότηση με 50 εκατ. της επαγγελματικής αποκατάστασής τους από το Κατάρ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ύποπτη



Πλήθος ερωτηματικών έχει προκαλέσει η επέκταση των επενδύσεων του εμιράτου σε όλα τα μέτωπα της γαλλικής οικονομίας. Παρά τις πειστικές αναλύσεις που δίνουν πολλοί ειδικοί για τις επενδυτικές επιλογές του εμιράτου, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι κινήσεις του κρύβουν μια απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας, καθώς θεωρούν πως ο Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ Θανί προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του στη διεθνή πολιτική σκηνή, εξαγοράζοντας τη Γαλλία!

Οσοι συνυπογράφουν, μάλιστα, τις θεωρίες συνωμοσίας, παραθέτoυν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των κινδύνων που ελλοχεύουν το κονδύλι ύψους 50 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Ντόχα για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας στα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια όπου κατοικούν… πολλοί μουσουλμάνοι.

Εκμεταλλεύεται το κενό 
Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών εμφανίζεται πιο ψύχραιμη. Οπως επισημαίνουν, είναι βέβαιο πως το Κατάρ εκμεταλλεύεται το επενδυτικό κενό που έχει αφήσει η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ είναι εξίσου «φυσιολογικό» το εμιράτο να επιθυμεί, χάρη στο ρευστό που διαθέτει, να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίχτη στη διεθνή οικονομική σκηνή και, γιατί όχι, σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Αυτό, εξάλλου, φαίνεται και από τις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια σε σειρά διενέξεων, αλλά και στη σκληρή στάση που κράτησε έναντι των καθεστώτων που αμφισβητήθηκαν από την Αραβική Ανοιξη. Αυτό, βέβαια, όπως επισημαίνουν, δεν σημαίνει πως το Κατάρ είναι διατεθειμένο να επενδύσει «οπουδήποτε».

Πράγματι, εκτός από τον μη αποδοτικό όμιλο Λαγκαρντέρ όπου «κανένας δεν έχει καταλάβει επακριβώς ποιος είναι ο στόχος του εμιράτου», όλες οι άλλες επενδύσεις του στη Γαλλία αποδείχθηκαν «εξαιρετικά επικερδείς».

Ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν πως ούτε η κερδοφορία μοιάζει να είναι ο απόλυτος «οδηγός» στην επενδυτική στρατηγική του Κατάρ. Οπως επισημαίνουν, τα περιορισμένα ποσοστά τα οποία επιδιώκουν να αποκτήσουν σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας δείχνουν πως το εμιράτο πιθανώς αναζητά την απόκτηση «know how» σε ποικίλους τομείς, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της δικής του οικονομίας επιδιώκοντας μελλοντικά την απεξάρτηση της τελευταίας από τις ενεργειακές πηγές.

Βέβαια, αυτό δεν απαντά στο γιατί καταγράφεται κύμα εξαγορών συγκεκριμένα στη Γαλλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις παραδοσιακά στενές σχέσεις των δύο χωρών ο δεσμός τους ενισχύθηκε επί των ημερών Σαρκοζί και αυτό διότι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος -ήδη από τότε που ήταν υπ. Εσωτερικών- είχε αναπτύξει ιδιαίτερες επαφές με το εμιράτο προσφέροντας παράλληλα φορολογικές ελαφρύνσεις σε Καταριανούς επενδυτές. Οι κακές γλώσσες λένε, μάλιστα, πως οι σχέσεις του Παρισιού με την Ντόχα ήταν τόσο στενές που το Κατάρ… πλήρωσε για το διαζύγιο του Σαρκοζί με τη Σεσιλιά! Από την άλλη, η προτίμηση του Σαρκοζί στο εμιράτο φαίνεται πως έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, με αποτέλεσμα γαλλικές εταιρείες να βρεθούν στο στόχαστρο… αντιποίνων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τρένο υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία, το οποίο τελικά ανατέθηκε σε ισπανική εταιρεία, αλλά και ο πυρηνικός σταθμός στο Αμπου Ντάμπι, τον οποίο ανέλαβε αμερικανοκορεατική κοινοπραξία.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ



Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT