BREAKING

Football Analysis: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου

Ο αγώνας άρχισε φανταστικά, αλλά ήταν πολύ κλειστός και χρειάστηκε να πάει ως τα πέναλτι. Ήταν ένα πολύ περίεργο παιχνίδι χωρίς κάποιο συνολικό σχέδιο. 
Έτσι αντί για τη συνολική επισκόπηση του αγώνα, θα παραθέσω 10 διαφορετικά σημεία:...




1 Έλλειψη σχηματισμού

Στην αρχή το παιχνίδι ήταν πολύ ανοιχτό, καμία εκ των δύο ομάδων δεν ήταν καλή αμυντικά και οι μέσοι τους δεν προσπαθούσαν να ρίξουν το ρυθμό. Επομένως, ο αγώνας έμοιαζε με παιχνίδι μπάσκετ, αφού οι ομάδες έκαναν επιθέσεις χωρίς να τις σταματούν. Οι κύριοι υπεύθυνοι ήταν οι εξτρέμ, ο Άνχελ Ντι Μαρία και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχαν εντολή να επιτηρούν τους πλάγιους μπακ και όχι να τους γυρίζουν πίσω και να βοηθούν τους μπακ τους με τους εξτρέμ της Μπάγερν (παρόλο που ο Μεσούν Εζίλ γυρνούσε και μάρκαρε τον Λουίζ Γκουστάβο στο κέντρο). Παρομοίως, ο Άριεν Ρόμπεν έμενε ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και στο δεύτερο τέρμα του Ρονάλντο, το μοναδικό που επιτεύχθηκε σε κανονική ροή παιχνιδιού, ήταν στην άλλη πλευρά, αφήνοντας τον Λαμ να παίξει μόνος του με τους Ρονάλντο και Μαρσέλο. Ο Λαμ έκανε λάθος πηγαίνοντας πάνω στον Μαρτσέλο και ο Ρονάλντο έμεινε ελεύθερος.

2 Αλλαγές ημιχρόνου

Δεν αντικαταστάθηκε κανένας παίκτης, αλλά υπήρξε αλλαγή στη φιλοσοφία. Στο 2-1 τα πάντα ήταν ισορροπημένα και οι δύο προπονητές είχαν πιθανότατα το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους στο ημίχρονο, να αμυνθούν πιο πίσω, να έχουν περισσότερους παίκτες πίσω από την μπάλα και να χτυπήσουν τις αδυναμίες του αντιπάλου στις αντεπιθέσεις. Δυστυχώς, από τη στιγμή που οι δύο ομάδες ακολούθησαν το ίδιο πλάνο το παιχνίδι ήταν αρκετά αργό. Τα τρία γκολ του πρώτου ημιχρόνου ακολούθησαν 75 λεπτά χωρίς φάσεις, αφού οι επιθετικογενείς παίκτες είχαν λιγότερους χώρους. Αυτό συνέβη κυρίως στα πλάγια, όπου οι εξτρέμ των ομάδων ήταν πολύ πιο πειθαρχημένοι, αλλά είχαν λίγη ενέργεια.

3. Κρος

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι ο Τόνι Κρος ήταν το κλειδί του παιχνιδιού. Έπαιξε πολύ καλά στο ρόλο του ελεύθερου, κάνοντας κινήσεις προς τα πίσω για να έχει η Μπάγερν υπεροχή στο κέντρο (3 έναντι 2), όταν ο Εζίλ έμενε ψηλά. Έτσι βοηθούσε τους άλλους δύο μέσους να έχουν την υπεροχή κόντρα στους παίκτες της Ρεάλ. Ακόμη, έβγαινε μπροστά και περνούσε πάσες ανάμεσα στις γραμμές δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλον παίκτη. Η τελική του πάσα δεν ήταν πάντα ακριβής, αλλά η θέση την οποία έπαιρνε βοηθούσε πολύ την Μπάγερν και ήταν σωστή απόφαση του Χάινκες να τον ξεκινήσει αντί του Τόμας Μίλερ.




4. Οι τοποθετήσεις του Γκόμες

Ο Μάριο Γκόμες έπαιξε αρκετά καλά. Ήταν πολύ χαμηλά και μακριά από τους Σέρχιο Ράμος και Πέπε, συνεισφέροντας στις επιθέσεις, ενώ ενθάρρυνε τους Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί, οι οποίοι έκαναν τρεξίματα κοντά του. Οι Ράμος και Πέπε έμεναν γενικά στη θέση τους κι εκείνος ήταν πιο πίσω. Ωστόσο, την κλασική του δουλειά, αυτή του καθαρόαιμου επιθετικού, δεν την έκανε τόσο καλά, αφού έχασε τη μεγάλη ευκαιρία του παιχνιδιού στο 2-1.

5. Ντι Μαρία εναντίον Αλάμπα

Η πιο εμφανής τακτική με την μπάλα στην κατοχή της ήταν αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κρατούσε τον Ντι Μαρία στο πλάι και προσπαθούσε να τον βρει με μεγάλες μπαλιές του Τσάμπι Αλόνσο, ώστε να απομονώσει ο Αργεντινός τον Νταβίντ Αλάμπα και να πάει στο ένας με έναν. Το αριστερό μπακ ήταν πολύ καλός στο πρώτο παιχνίδι, αλλά αγχωμένος χθες. Έτσι προήλθε το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε (παρόλο που ο Ντι Μαρία πήρε την μπάλα από τον Μαρσέλο και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Αλάμπα).




6. Ντρίμπλες

Η Μπάγερν έχανε την μπάλα πολύ εύκολα όταν οι ακραίοι της προσπαθούσαν να ντριμπλάρουν. Αυτό αποτελεί έκπληξη, αφού συχνά κατάφερναν να είναι μόνοι τους με τον αντίπαλο.




7. Δεν υπήρχαν κλασικοί εξτρέμ

Μέρος του προβλήματος ήταν πως οι εξτρέμ ήθελαν να συγκλίνουν προς τα μέσα, όπου θα μπορούσαν να τους καλύψουν οι μέσοι. Αυτό ήταν πρόβλημα και για τις δύο ομάδες. Ρόμπεν και Ριμπερί πήγαιναν στο κέντρο, ο Ρονάλντο έμενε ψηλά και έκοβε προς τα μέσα για να σουτάρει με το δεξί, ενώ ο Ντι Μαρία συνέκλινε για να παίρνει περισσότερο την μπάλα. Με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που πέρασε ο Ρόμπεν αριστερά, όταν δημιούργησε μία ευκαιρία για τον Γκόμες, δεν υπήρχε άλλος να δώσει πλάτος στο γήπεδο. Η απόφαση του Μουρίνιο να χρησιμοποιήσει παίκτες κεντρικούς παίκτες από τον πάγκο (Εστεμπάν Γκρανέρο, Κακά, Γκονσάλο Ιγκουαΐν) και όχι τον Χοσέ Καγιεχόν ήταν έκπληξη.

8. Διατήρηση των αρχικών δεδομένων

Κανένας από τους δύο προπονητές δεν έκανε σημαντικές αλλαγές. Από τη στιγμή που τα πράγματα ηρέμησαν μετά το πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι δεν είχε τακτικές αλλαγές.

9. Φάουλ

Η Μπάγερν έκανε τα διπλάσια φάουλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, παρόλο που είχε την κατοχή της μπάλας στο 55%. Ο Λουίς Γκουστάβο έκανε εννιά φάουλ και πήρε μία κίτρινη κάρτα. Η πλειοψηφία των φάουλ ήταν σε σημεία που ο αντίπαλος δεν μπορούσε να απειλήσει. Πολλές φορές ήταν τακτικά τα φάουλ και βοηθούσαν να χαλάσει ο ρυθμός της Ρεάλ. Ωστόσο, ο Ρονάλντο είχε κάποιες ευκαιρίες να σκοράρει με απευθείας χτύπημα.




10. Τύχη;

Οι παίκτες της Μπάγερν εκτελούσαν πρώτοι πέναλτι. Τα στατιστικά αναφέρουν πως η ομάδα που είναι πρώτη στα πέναλτι κερδίζει σε ποσοστό 60%.


 

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT