BREAKING

Αδειούχοι οι απεργοί στα ΑΕΙ- Στα χαρτιά ούτε οι μισοί δεν απήργησαν

Στα λόγια απήργησαν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 ΑΕΙ που εμπλέκονται στη διαθεσιμότητα, αλλά στα χαρτιά λίγοι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε περιφερειακό ΑΕΙ οι απεργοί, άρα αυτοί που δεν πληρώνονταν, δεν ξεπέρασαν ποτέ το... 50% του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Οι περισσότεροι δήλωναν παρόντες, ενώ αρκετοί έπαιρναν άδεια (εκπαιδευτική, αναρρωτική, λόγω αιμοδοσίας, χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, που καταργήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, κ.ά.).

Μάλιστα, δεν έλειψαν και εκείνοι που αυτές τις 45 μέρες πρόλαβαν να πάρουν άδεια επειδή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό υπολογιστή!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τις πρώτες ημέρες οι απεργοί άγγιξαν το 45%, ενώ μετά 15 ημέρες το ποσοστό άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα έπειτα από ενάμιση μήνα να απεργούν 4 σε σύνολο 235.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κατεγράφη την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Αλλά και τότε όσοι εργάζονταν (115) υπερτερούσαν εκείνων που απήργησαν (113). Ταυτόχρονα, υπήρχαν άλλοι 21 διοικητικοί υπάλληλοι που εκείνη τη μέρα είχαν πάρει άδεια.

Η δυναμική της απεργίας κράτησε για δύο εβδομάδες, από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, όταν 110 διοικητικοί υπάλληλοι απήργησαν, 12 5 εργάστηκαν και 24 είχαν πάρει άδεια. Την τελευταία εβδομάδα της απεργίας ελάχιστοι απήργησαν. Ενδεικτικά τη Παρασκευή 25/10 δήλωσαν ότι απεργούν 4, ενώ 222 εργάστηκαν και 13 είχαν πάρει άδεια.

Παράλληλα, έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου συγκαλείται σήμερα το πρωί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς εμβληματικά κτίρια του ιδρύματος παραμένουν κλειστά, με κίνδυνο να εξαντληθούν ακόμη και τα ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν για να υποστηριχθεί ότι (τυπικά τουλάχιστον) δεν χάθηκε το χειμερινό εξάμηνο.

Χθες, φοιτητές αλλά και εξωπανεστημιακοί που πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς εμπόδισαν τους καθηγητές να αρχίσουν τα μαθήματα στη Νομική Σχολή, απειλώντας ακόμη και να φέρουν… ενισχύσεις από τα Εξάρχεια. Η ίδια κατάσταση και στην Πανεπιστημιούπολη, όπου γινόταν face control στους καθηγητές που εισέρχονταν στον χώρο.

Παράλληλα, μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων επικράτησαν οι σκληροπυρηνικοί και αποφάσισαν δύο νέες 24ωρες απεργίες, για σήμερα και αύριο (όταν και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους), παρότι η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε την Κυριακή αναστολή της απεργίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ πληροφόρησε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι μόνο το 25% των υπαλλήλων δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι απεργεί! Ανάλογες αναντιστοιχίες δηλώσεων (περί υψηλών ποσοστών) και των αληθινών ποσοστών συμμετοχής καταγράφονται και σε περιφερειακά ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι, χθες στο ΕΜΠ άρχισαν τα μαθήματα, όμως επικράτησε αλαλούμ με το καθεστώς των υπαλλήλων που επέστρεψαν στις θέσεις τους (π.χ. ποιος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ποιος μπορεί να υπογράφει έγγραφα) με αποτέλεσμα να δοθεί ατύπως άδεια στους υπαλλήλους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT