BREAKING

Άναψε φωτιές ο Πρόεδρος

 Και τρέχει να τις σβήσει ο Στεφάνου
Όσα είπε εναντίον της Βουλής και όσα εκτόξευσε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, έγιναν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων απ' όλα τα κόμματα.
Φωτιά στο ...
οικονομικό-πολιτικό σκηνικό έβαλαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι η Βουλή ευθύνεται για την απώλεια κρατικών εσόδων επειδή δεν ψήφισε ορισμένα νομοσχέδια και ότι για το μέγεθος του δημόσιου τομέα ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εκτός από τη δική του, η οποία κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν τις οργίλες αντιδράσεις όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, δίνοντας στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και επιστολή με πίνακες του Υπουργού Οικονομικών για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει «πολύ μεγάλο ψέμα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε «ατυχείς και αχρείαστες κάποιες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες φορτώνει την ευθύνη για τις διαστάσεις του δημόσιου τομέα και της κρατικής μηχανής σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πυροδοτεί την πολιτική ένταση και υπονομεύει την προοπτική της αναγκαίας εθνικής ενότητας.

Έσπειρε θύελλες, θα θερίσει καταιγίδες

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου σε δικές της δηλώσεις ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «έσπειρε θύελλες και θα εισπράξει καταιγίδες και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αρνητικές συνέπειες της προκλητικής, διχαστικής και προσβλητικής στάσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέλαβε να υπερασπισθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε μόνο στον Αβέρωφ Νεοφύτου και είπε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραπλανά συνειδητά και δεν λέει την αλήθεια.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση

Το χορό των δηλώσεων άνοιξε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως όσα ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος Χριστόφιας περί αποφασιστικής μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διακυβέρνησή του, αποτελούν ένα «πολύ μεγάλο ψέμα».
Αναφερόμενος σε επίσημα στοιχεία του κράτους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 5.762 άτομα, ενώ το κρατικό μισθολόγιο μαζί με τις συντάξεις αυξήθηκε κατά 700 εκ. ευρώ ή κατά 35%.
Συγκεκριμένα, είπε ότι ο αριθμός εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στις 31 Δεκεμβρίου του 2007, πριν δηλαδή αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ήταν 65.217, ενώ ο μέσος αριθμός των εργαζομένων το 2011 είναι 70.979.
Συμπλήρωσε ότι στα τρία χρόνια και εννέα μήνες της διακυβέρνησης Χριστόφια, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν κατά 5.762 άτομα.
Την ίδια περίοδο, πρόσθεσε, υπήρξε μεγαλύτερη άνοδος στο κρατικό μισθολόγιο, καθώς οι πραγματικές δαπάνες προσωπικού για το 2007 ήταν 2 δισ. 39 εκ. ευρώ, ενώ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 2 δισ. 740 εκ. ευρώ.
Σημείωσε ότι όταν ένας Πρόεδρος δεν λέει την αλήθεια, το θέμα κατατάσσεται πρωτίστως στη σφαίρα της αξιοπιστίας ενός Προέδρου μιας ευρωπαϊκής χώρας και σημείωσε ότι επαναλαμβάνεται το θέατρο του παραλόγου με την έκρηξη στο Μαρί.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Χριστόφια για την κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος στους δημοσίους υπάλληλους, είπε ότι το μέτρο αυτό ήταν συνδυασμένο με την απόφαση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ό στο 63ο έτος, που πήρε η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ.
Η απάντηση του Στέφανου
Όπως προαναφέραμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επέλεξε ν' απαντήσει μόνο στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Είπε ότι «αυτός που συνειδητά παραπλανά και δεν λέει την αλήθεια για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».
«Ο κ. Νεοφύτου συνειδητά παραπλανά», είπε ο κ. Στεφάνου, «διότι αναφέρεται στον αριθμό των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη των προσλήψεων μόνο για τη δημόσια υπηρεσία -περιλαμβανομένων των τομέων της εκπαίδευσης και των σωμάτων ασφαλείας. Δεν έχει ευθύνη για τις προσλήψεις στους ημικρατικούς οργανισμούς και τους δήμους. Ο κ. Νεοφύτου, όμως, επιμένει να τα βάζει όλα μαζί για να βγάζει τους αριθμούς που τον βολεύουν».
«Οι ορθοί αριθμοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος, «προέρχονται από την αρμόδια υπηρεσία που πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το Γενικό Λογιστήριο. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, το Δεκέμβριο του 2009 ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμοι, έκτακτοι, ωρομίσθιο προσωπικό) ήταν 53.515. Το Δεκέμβριο του 2010, αυτός ο αριθμός ήταν 52.580, δηλαδή 935 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης Χριστόφια να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία, προσλαμβάνοντας λιγότερους από όσους συνταξιοδοτούνται».
Για τις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το 2008 η συνολική δαπάνη ήταν 2 δισ. 450 εκ. και πως το 2011 αναμένεται οι δαπάνες να κλείσουν στα 2 δισ. 797 εκ.
«Η αύξηση είναι 347 εκ. και 14% και όχι 700 εκ. και 35%. Σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις από την ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις στους μισθούς», είπε.
Για την κατάργηση του ανεργιακού στους δημόσιους υπαλλήλους, ο εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να τερματίσει τις σοφιστείες και να παραδεχτεί έστω και μια φορά ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια τόλμησε να καταργήσει ένα προνόμιο, που άλλοι απλώς το προσπέρασαν. Είπε πως η κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες, που παρεχωρείτο στους δημοσίους υπαλλήλους που έβγαιναν στη σύνταξη, καμιά σχέση δεν έχει με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Τέλος ανέφερε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προκαλούν αντιπαράθεση. «Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν η αντιπολίτευση ατεκμηρίωτα και άδικα της επιτίθεται, έτσι έγινε και τώρα. Η δημοκρατία δεν επιτρέπει μόνο τις επικρίσεις και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά επιβάλλει και το δικαίωμα της υπεράσπισης της Κυβέρνησης. Αυτό βέβαια η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να το κατανοεί», είπε.
Η επιστολή του Κίκη
Λίγο πριν από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε στη δημοσιοτητα επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία υπάρχουν πίνακες που δείχνουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων το 2008 ήταν 57.261 και το 2010, 60.925.
Πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT