BREAKING

Παρέμβαση Αρείου Πάγου στην υπόθεση Μεσούτ Γιλμάζ

Εισαγγελέας ζήτησε να ανασυρθούν επειγόντως όλες οι υποθέσεις εμπρησμών
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανασκεύασε χθες τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν, καθώς εννοούσε το αντίθετο, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα είχε ανάμειξη σε πυρκαγιές στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου.

Τις…
φωτιές που άναψε ο Μεσούτ Γιλμάζ προσπάθησε χθες να σβήσει ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Γιλμάζ είχε δηλώσει σε τουρκική εφημερίδα ότι, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ, διατέθηκαν μυστικά κονδύλια σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και «τα αντίποινα σε δάση της Ελλάδας», αφήνοντας ουσιαστικά να νοηθεί ότι Τούρκοι ευθύνονται για την έκρηξη πυρκαγιών τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα. Χθες, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Γιλμάζ επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του, αποδίδοντάς την σε παρερμηνεία.

Βιάστηκαν οι Έλληνες
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, «η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (σ.σ. ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις), απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».

Δηλαδή, με λίγα λόγια, προσπάθησε να πείσει ότι εννοούσε ακριβώς το αντίστροφο, απ’ αυτό που δημοσιεύτηκε.
Πρόσθεσε πως «οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν», καθώς εννοούσε τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία. «Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90 σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση», υποστήριξε.

Ξεκινά έρευνα
Η προσπάθεια του Γιλμάζ, ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, χθες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ζήτησε από τις κατά τόπους εισαγγελίες της Ελλάδας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995-1997, στην οποία αναφερόταν στην αρχική του δήλωση ο Τούρκος πολιτικός. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις Μεσούτ Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον εισαγγελέα ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα.

Διαβήματα ελληνικού ΥΠΕΞ
Ούτε η ελληνική κυβέρνηση «έχαψε» την ανασκευή του Γιλμάζ. Αντιθέτως, ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας προέβη σε διάβημα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο». Τονίζεται, παράλληλα, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Αστεία απόπειρα»
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στις νεότερες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, τόνισε ότι «η προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας να ανασκευάσει τα όσα αποκάλυψε για την ανάμειξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς ελληνικών δασών είναι -το λιγότερο- αστεία. Γι' αυτό και περισσότερο επιβεβαιώνει, παρά διαψεύδει, την αλήθεια των καταγγελιών που έκανε», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το θέμα είναι τεράστιο, επισήμανε πως είναι επιτακτικό καθήκον της κυβέρνησης Ερντογάν να διερευνήσει την υπόθεση και να φέρει στο φως όλα τα στοιχεία, ενώ επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά οφείλει να αποκαταστήσει τη βαρύτατη ζημία, που προκλήθηκε σε βάρος της χώρας μας και να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ, όμως, δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά πρέπει να απασχολήσουν και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την οποία θέλει να βρεθεί εγγύτερα η σημερινή Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να σταματήσει εδώ», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η ελληνική Κυβέρνηση γνώριζε, υποστηρίζουν αξιωματούχοι
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι σχετικές πληροφορίες ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι την επίμαχη περίοδο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ δηλώσεις καταγγελίας για τους εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και όλους όσοι κρύβονταν πίσω από αυτούς είχε κάνει εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας -ως αρμόδιος για τη δασοπροστασία. Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε, μάλιστα, πως στελέχη των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη, είχαν ομολογήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης ότι προκάλεσαν φωτιές στη Σάμο και σε άλλα ελληνικά νησιά.

«Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στις αρχές ασφαλείας ως ισχυρές ενδείξεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι ως αποδείξεις. Οι πηγές σε αρκετές περιπτώσεις ήσαν σοβαρές, αλλά δεν ήταν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη», δήλωσε στον σταθμό του «Βήματος» ο Γιάννης Κοραντής, βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ. «Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον απ' όσα έχω πληροφορηθεί ότι οι τότε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά έναντι της Τουρκίας αυτές τις πληροφορίες», πρόσθεσε.

«Η ΕΥΠ είχε μαζέψει όσα στοιχεία της είχαν περιέλθει. Είχε επιχειρήσει να τα διασταυρώσει, δεν μπορούσε να φτάσει σε σημείο να έχει απόδειξη τέτοια τρανταχτή, αλλά -επαναλαμβάνω- ισχυρές ενδείξεις», συνέχισε ο κ. Κοραντής, εκφράζοντας και την έκπληξη που του προκάλεσε ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Γιλμάζ για να προχωρήσει στις αποκαλύψεις αυτές. Ο κ. Κοραντής απέδωσε τις δηλώσεις Γιλμάζ σε «μία προσπάθεια επανόδου του στην ενεργό πολιτική δράση».
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT