BREAKING

Χριστόφιας: Απέτυχε η σημερινή συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων


Τη λέξη «αποτυχία» χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για να χαρακτηρίσει τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. 

«Ξανασυζητήσαμε περί ...
περιουσιακού. Δεν υπάρχει τίποτε, είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο, δυστυχώς. Αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα κάνει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αποτελέσματα της "σημερινής συνάντησης".  Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα συνεχίστουν μέχρι τέλη Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του ιδίου με τον κ. Έρογλου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το "αν γίνεται διασύνδεση περιουσιακού με το εδαφικό;", ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως  «γίνεται από εμάς συνεχώς» και πρόσθεσε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι να τεθούν στοιχεία κάτω. Και στο Greentree τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει και τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό και για το εδαφικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν τη βρετανική διπλωματία στα Ηνωμένα Έθνη να επιμένει να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, πρόνοια ότι μετά τη νέα τριμερή διάσκεψη του Ιανουαρίου θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για το κυπριακό, ανεξάρτητα από το αν έχει επέλθει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Οταν θα εκδοθεί το ψήφισμα δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς».

Οι πληροφορίες αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, που υπενθύμισε και τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η πολυμερής διάσκεψη θα συγκληθεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για τις κινήσεις αυτές των Βρετανών -«μέχρι και στον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Κάμερον φτάσαμε», είπε- και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ «θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη"
"Αρκετά ανεπιτυχή" χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση, που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT