BREAKING

Στο κελί της φυλακής ο Εφραίμ

Στο Εφετείο Αθηνών έφτασε χθες λίγο πριν από τις 9 το βράδυ ο ηγούμενος Εφραίμ και παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψής του, ενώ απ' έξω βρίσκονταν εκατοντάδες υποστηρικτές του που φώναζαν «άξιος» και έψελναν τροπάρια.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, ο μοναχός που κατηγορείται για το σκάνδαλο των «ιερών» ανταλλαγών θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, πιθανότατα στην πτέρυγα που ...
κρατούνται οι κατηγορούμενοι για τα οικονομικά εγκλήματα, παρά τις έντονες αντιδράσεις κληρικών και άλλων ιερωμένων αλλά και το πρωτοφανές αίτημα να εκτίσει την ποινή του στο... κελί του στο Αγιο Ορος. Χθες ο διοικητής του Αγίου Ορους, Αρ. Κασμίρογλου, επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, υποβάλλοντάς του το αίτημα για παραμονή του Εφραίμ σε κελί στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας προβλέπει τη δυνατότητα προφυλάκισης κληρικών σε ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο όμως δεν έχει γίνει και συνεπώς η σχετική ρύθμιση είναι ανεφάρμοστη. Πάντως, κληρικοί κρατήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν σε ειδικό χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού, και πιθανότατα το ίδιο να γίνει και για τον Εφραίμ.

Φάκελος
Στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκεται ογκώδης φάκελος με αιτήματα να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος προφυλάκισης και με παράπονα ότι η Δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της. Σχετικά αιτήματα υποβλήθηκαν από την Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους, από παράγοντες και πολίτες της Κύπρου και της Αυστραλίας, εκπροσώπους μονών ενώ σχετικό κείμενο έχει αποδεχθεί και ο σταθμός SKY με την υπογραφή του ιδιοκτήτη του Γ. Αλαφούζου. Εν τω μεταξύ, αποχαιρετιστήριο... σόου στήθηκε κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, από το Άγιο Όρος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή του στην Αθήνα. Έτσι σχεδόν 100 μοναχοί, ηγούμενοι μονών και πιστοί συγκεντρώθηκαν στον αρσανά της μονής Βατοπεδίου χθες το μεσημέρι και τον αποχαιρέτισαν ψάλλοντας ύμνους και το «Άξιον Εστί», ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν αναστάσιμα.

Aρσένιος
Δίπλα του βρισκόταν ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος κατηγορείται επίσης σε βαθμό κακουργήματος για το πολύκροτο σκάνδαλο και είναι ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ και την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο γέροντας Εφραίμ βγήκε περπατώντας από την μονή Βατοπεδίου, μπήκε σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες και έφτασε στο λιμανάκι, όπου επιβιβάστηκε σε πλωτό σκάφος του λιμενικού. Ταυτόχρονα με την αναχώρηση Εφραίμ από το Άγιο Όρος, η αδελφότητα της μονής Βατοπεδίου, κυκλοφόρησε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «όλες οι ενέργειες του γέροντα είχαν την έγκριση, αποδοχή και υποστήριξη όλης της αδελφότητάς μας». «Θα θέλαμε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι στο πρόσωπο του γέροντός μας Εφραίμ φυλακίζουν και όλη την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που αποτελείται από 120 μοναχούς». Η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, ζήτησε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα δάνεια που πήρε η Μονή Βατοπεδίου καθώς και στην εταιρεία - «μαϊμού» Rassandel.

«Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»
Πυρά από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους σε όσους έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση για τον Εφραίμ

Ομοβροντία έντονων αντιδράσεων προκάλεσαν στο νομικό κόσμο της χώρας τα επικριτικά σχόλια που έγιναν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, αποδοκίμασαν τα σχόλια αυτά ως «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης», καθώς τονίστηκε ότι οι ανώτεροι δικαστές (εφέτες) που έκριναν την υπόθεση είναι οι μόνοι που έχουν γνώση της δικογραφίας και οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν, ενώ χαρακτηρίστηκαν από την ένωσή τους «δικαστές εγνωσμένου κύρους, ήθους, επιστημονικής κατάρτισης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε διαβήματα και αιτήματα πολιτών να ασχοληθεί με την υπόθεση, τόνισε ότι ουδέποτε παρενέβη ούτε πρόκειται να παρέμβει σε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Π. Μπρακουμάτσος δήλωσε ότι επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες οι δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις τους έχουν υπόψη, άλλα δικαιϊκά συστήματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στην απονομή της δικαιοσύνης. Κατέληξε ότι ο καθένας όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις θα τύχει της προβλεπόμενης μεταχείρισης και συνεπώς στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν νοητή ουδεμία διάκριση.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη επέμβαση σχετικά με την πρωτοφανή κριτική που άσκησαν παράγοντες ξένης χώρας, αγνοώντας τη διάκριση των εξουσιών στις νομικά ανεπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η προφυλάκιση είναι μέτρο εξαιρετικό και διατάσσεται με μεγάλη φειδώ, αλλά πάντοτε με τα δεδομένα της δικογραφίας και το νόμο, ζητώντας από τους αυτόκλητους σχολιαστές να είναι προσεκτικοί αφού δεν γνωρίζουν τη δικογραφία.

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕ (οι δικαστές Β. Πάπαρη, Μ. Στενιώτη, Δ. Βλάχος, Α. Ερμίδου) άσκησαν κριτική στην αρχική δήλωση του προέδρου ΕΔΕ Χ. Αθανασίου, ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση αποδοκιμασία της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών και παρέμβαση στο έργο τους.

Επικριτικός για τις δηλώσεις-παρεμβάσεις και από εκπροσώπους της Εκκλησίας ήταν και ο πρόεδρος ΔΣΑ Ιω. Αδαμόπουλος, ασκώντας όμως έμμεσα κριτική στην προφυλάκιση.
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT