BREAKING

Πενθεί η ποίηση

Ο εξαιρετικός, σεμνός κι αθόρυβης ζωής, 68χρονος ποιητής της Γενιάς του '70 και μεταφραστής μεγάλων ξένων ποιητών, Αργύρης Χιόνης, υποψήφιος για το προσεχές Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Αργύρης Χιόνης, θα κηδευτεί (σήμερα ή αύριο) στο χωριουδάκι Θροφαρί της Κορινθίας, όπου ζούσε από το 1992, γράφοντας και δουλεύοντας τη γη ως αγρότης.

Πέθανε κατά τη ...
σύντομη επίσκεψή του σε φίλους του, λόγω Χριστουγέννων, στην Αθήνα, από έμφραγμα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με νεκροψία.

Ο Αργύρης Χιόνης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1943. Δουλεύοντας τέλειωσε το 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο. Στα 28 χρόνια του μετανάστευσε στο Αμστερνταμ, στο Πανεπιστήμιο του οποίου σπούδασε Ιταλική Φιλολογία. Οταν επέστρεψε στην Αθήνα μετέφρασε τον «Αστερίξ», αποσπώντας τους κριτικούς επαίνους γενικά για τη μετάφρασή του, αλλά και τα λογοπαίγνιά της.

Η πρώτη του συλλογή εκδόθηκε το 1966. Εξέδωσε έντεκα ποιητικές συλλογές, αλλά και αρκετά πεζά. Το 2009 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, εξ ημισίας με τον Τόλη Νικηφόρου, για τη συλλογή διηγημάτων «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες». Η τελευταία, υποψήφια για το βραβείο, ποιητική συλλογή του, τιτλοφορείται «Ο,τι περιγράφω με περιγράφει (Ποίηση δωματίου)».
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT