BREAKING

Μείωση επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο 0,75%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωσή του στο 0,5%. Στις καταθέσεις προθεσμίας, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα επιτόκια του 5%-6% που προσφέρονται στις 12μηνες προθεσμιακές, ακόμα και για μικροποσά, δεν θα ξεπερνούν το ...... 2,8% με 3%

Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας στα επίπεδα του 3%, ίσως και χαμηλότερα. Πτωτική θα είναι και η πορεία στα επιτόκια δανείων

Πέφτουν τα επιτόκια σε δάνεια αλλά και καταθέσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7%, που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3%, ίσως και χαμηλότερα.

Ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία στα επιτόκια δανείων. Χθες το επιτόκιο euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2004- διαμορφώθηκε στο 0,27%, που είναι και από τα ιστορικά χαμηλά, και το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο 0,75%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωσή του στο 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις προθεσμίας, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα επιτόκια της τάξης του 5%-6% που προσφέρονται στις 12μηνες προθεσμιακές, ακόμα και για μικροποσά, δεν θα ξεπερνούν το 2,8% με 3%.

Τα προνόμια
Και ταυτόχρονα θα καταργηθούν και τα προνόμια που είχαν οι καταθέτες, να μπορούν δηλαδή να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσής τους ?ανεξαρτήτως της διάρκειάς της- κάθε μήνα χωρίς ποινή.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, που θα δημιουργήσουν ισχυρότερα σχήματα, όπως και η σταδιακή -και σταθερή- εισροή καταθέσεων, που είχαν αποσυρθεί, και πάλι στις τράπεζες, θα σημάνουν το τέλος των υψηλών επιτοκίων. Ευνοημένοι θα είναι όσοι προλάβουν να «κλειδώσουν» τις καταθέσεις τους για διάστημα 6 ή 12 μηνών με τα σημερινά υψηλά επιτόκια.

Την ίδια ώρα, πτωτική είναι η πορεία και στα επιτόκια -του ευρώ και του euribor- με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά κυρίως δάνεια.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 0,75% και του euribor τριμήνου στο 0,27%. Για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο του ευρώ πριν από 4 χρόνια -το καλοκαίρι του 2008- ήταν στο 4,25% και το euribor τριμήνου στο 4,4%.

Ευνοημένοι είναι σήμερα -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους- όσοι δανειολήπτες έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια τη «χρυσή εποχή» του 2002-2004 όταν τα περιθώρια κέρδους ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από 0,75 έως 1,5 μονάδα.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr




Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT