BREAKING

Νέο παιχνίδι προκλήσεων από Γκρούεφσκι

Το παιχνίδι των προκλήσεων συνεχίζει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιδιώκοντας πλέον να εμφανίσει ως αδιάλλακτη την ελληνική κυβέρνηση και να την καταστήσει υπεύθυνη για την αδυναμία να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Με αφορμή την επιστολή που παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του συνέστησε να ...
εργαστεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), καθώς και την άρνηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για μια κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του, ο σκοπιανός Πρωθυπουργός κατηγόρησε χθες την ελληνική πολιτική ηγεσία για «ακραίες θέσεις» που «υπονομεύουν», όπως είπε, τις προσπάθειες για μια ελληνοσκοπιανή προσέγγιση.

Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, όπως εκτιμούν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γκρούεφσκι έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις επιστολές που παρέλαβε από τους κ.κ. Παπαδήμο και Σαμαρά και επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση. «Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο», ήταν η δική του αντίδραση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ. Σημειώνεται ότι ο σκοπιανός Πρωθυπουργός είχε αποστείλει αρχικά επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε τη συναίνεση της Ελλάδας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Ακολούθως απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, ζητώντας να συναντηθούν κατ' ιδίαν το συντομότερο δυνατό. Ο έλληνας Πρωθυπουργός τον προέτρεψε να επιστρέψει στον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση του «erga omnes», με την επισήμανση ότι ο δρόμος αυτός εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Απαντητική επιστολή έστειλε την περασμένη Παρασκευή και ο κ. Σαμαράς, συνιστώντας στον κ. Γκρούεφσκι να αλλάξει στάση και να συνεισφέρει στην επίσημη διαπραγμάτευση των δύο χωρών. Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι ο σκοπιανός Πρωθυπουργός επενδύει στο παιχνίδι των προκλήσεων, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν έβγαλε τη χώρα του από το αδιέξοδο.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις Γκρούεφσκι, οι κ.κ. Παπαδήμος και Σαμαράς βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ανοικτή γραμμή και έχει ήδη αποφασιστεί να μη δώσει η ελληνική πλευρά την ευκαιρία στον σκοπιανό Πρωθυπουργό για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Το μήνυμα αυτό εξέπεμπαν χθες και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αυτά που είχε να πει τα είπε» - και, συνεπώς, δεν θα επανέλθει.

Με την επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ άναψε κόκκινο για μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι. «Λόγω των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεών μας, δεν πιστεύω ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν για την ώρα επιβοηθητική. Ο πιο συνετός τρόπος να προχωρήσουμε, επομένως, θα ήταν να ενθαρρύνουμε περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό», αναφέρει και καταλήγει: «Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και αξιωματούχων της FYROM θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία. Εντόνως, επομένως, σας παροτρύνω να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο κυβερνήσεις μας και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν».
πηγη:

Μπες στη παρεα μας

 
Copyright © 2013 Hellas On Line
Design by FBTemplates | BTT